Waarom de boterham voorlopig het populairst blijft in de lunchbox

Ruim helft van ouders wil kind gezonder eten meegeven maar vindt het niet makkelijk, blijkt uit studie

Donderdag 6 september 2018 — 57% van de ouders zou graag zijn of haar kind gezonder eten willen meegeven naar school. Een op de drie (36%) kinderen zegt zelf ook graag gezonder te willen eten. Dat blijkt uit een iVOX-onderzoek in opdracht van Lidl bij 1.000 Belgische ouders en kinderen tussen 6 en 12 jaar oud. Toch blijft de klassieke boterham met kaas of choco kampioen en puilen de lunch- en brooddozen bij de meerderheid niet uit met groenten en fruit.

 

De eerste dagen van het nieuwe schooljaar zijn achter de rug. Voor veel gezinnen wil dat zeggen dat de drukke en chaotische ochtenden terug zijn. Want wat stoppen we weer elke dag in de lunchbox voor school?

 

Kaas, choco en ham

Uit een studie in opdracht van Lidl blijkt dat de boterham kampioen blijft. De grote meerderheid (89%) van de kinderen neemt elke week boterhammen mee naar school. Toch scoort ook fruit goed met 62% en sandwiches en pistolets staan met 32% op de derde plaats. Vooral Nederlandstalige ouders geven meer boterhammen (NL: 91% FR: 86%) mee naar school terwijl Franstalige ouders meer voor sandwiches en pistolets kiezen (NL: 23% FR: 42%).

 

Op de boterhammen, sandwiches of pistolets ligt vooral kaas (50% minstens wekelijks), hesp (44%) en boterhamworst (43%). Nederlandstalige kinderen eten meer choco (NL: 41% FR: 23%) en speculoospasta (NL: 17%, FR: 2%). Franstalige kinderen krijgen dan weer dubbel zo vaak hesp mee (NL: 30% FR: 61%). Meisjes (45%) vinden vaker groenten in hun brooddoos dan jongens (23%).

 

De meerderheid (86%) van de ouders geeft ook elke dag een tussendoortje mee naar school. Bij een op de drie (29%) kiest het kind dat zelf. Maar bij bijna de helft (45%) van de gezinnen leidt de keuze van het tussendoortje ook vaak tot discussie. Koeken (72%), snoep (53%) en fruit (51%) zijn de drie favorieten van kinderen.

 

Stress en geen inspiratie
Toch geeft 14% van de ouders toe dat het klaarmaken van de brooddoos of lunchbox voor stress zorgt. Een op de drie (30%) maakt de lunch snel tussendoor klaar, terwijl 44% er echt zijn tijd voor neemt. Bij 20% kiest het kind helemaal zelf wat er in de brooddoos komt. Een op de drie (33%) beslist het samen met de kroost en bijna de helft (47%) van de ouders geeft aan zelf te beslissen.


Meer dan de helft van de ouders (57%) zou graag zijn of haar kind gezonder eten mee willen geven. En opmerkelijk: ook 36% van de kinderen zegt zelf graag gezonder te willen eten. Waarom puilen de lunchboxen dan niet uit met groenten en fruit?

 

Uit de studie blijkt dat de meeste mensen (70%) het niet eenvoudig vinden om gezonde voeding mee te geven. Bijna de helft van de ouders (48%) vindt het niet makkelijk om gezonde lunches op voorhand voor te bereiden en 42% zegt te weinig inspiratie te hebben. 30% van de ouders vindt dat fruit en groenten te snel bederven om elke dag mee te kunnen geven naar school. En bijna de helft (46%) vindt het nog altijd belangrijker dat een kind zijn lunch lekker vindt dan dat de lunch gezond is.

 

Isabelle Colbrandt Lidl Belgium GMBH & CO KG