Omzet vrije uitloopeieren na fipronilcrisis met 60% gestegen

Aanbod diervriendelijkere producten bij Lidl meer dan verdubbeld in één jaar tijd

De fipronilcrisis van afgelopen zomer heeft duidelijk een invloed op het koopgedrag van de Belgische consument. In nog geen half jaar tijd ziet supermarktketen Lidl de omzet van vrije uitloopeieren met maar liefst 60% stijgen. Bovendien is het aanbod van diervriendelijke producten in één jaar tijd meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit het duurzaamheidsrapport dat Lidl vandaag publiceert. Hiermee bewijst de supermarktketen dat ze het welzijn van dieren in onze voedselketen ernstig neemt.

 

Lidl levert al enkele jaren zware inspanningen om haar assortiment duurzamer en diervriendelijker te maken. Zo eist de winkel van haar leveranciers bijvoorbeeld dat varkens niet gecastreerd worden, dat legkippen meer ruimte krijgen en biedt ze ‘foie fin’ aan, waarbij eenden niet gedwangvoederd worden.

Die investeringen in het duurzaamheidsbeleid lonen, want Lidl België en Luxemburg kon in 2016 haar aanbod maar liefst 159% diervriendelijker maken — ruim een verdubbeling dus. Dat staat te lezen in haar duurzaamheidsrapport dat ze vandaag publiceert. Van de ruim 1800 verschillende producten die Lidl vandaag in haar rekken heeft liggen, was in 2015 en 2016 10,51% duurzaam gelabeld volgens een van de twaalf internationaal erkende standaarden.

Varkensvlees en foie fin
Dat aandeel zal voor 2017 aanzienlijk stijgen, want Lidl is de eerste retailer die resoluut voor duurzamer varkensvlees kiest. Zo lanceerde ze in oktober het Beter Leven-keurmerk (1 ster), dat door De Dierenbescherming wordt toegekend. De consument gaat duidelijk ook mee in die inspanningen van de supermarktketen, want de verkoop van varkensvlees steeg sinds de omschakeling met 5%. Lidl verzekert bovendien dat dit niet ten koste van de prijs gaat die de boer voor zijn vlees krijgt.

“Na het visassortiment, kiezen we nu ook om ons vleesassortiment te verduurzamen, met maximale aandacht voor dierenwelzijn. We zijn er ons van bewust dat we door het keurmerk veel inspanningen vragen van de veehouders. Daarom voorziet Lidl voor de strenge eisen een vaste toeslag die niet onderhevig is aan schommelende marktprijzen. De varkenshouder krijgt dus meer prijszekerheid. Veehouders die exclusief voor Lidl kweken, zijn bovendien zeker van hun afzet." Philippe Weiler, hoofd duurzaamheid Lidl

In de aanloop naar de eindejaarsfeesten ligt sinds deze week ook foie fin in de Lidl-winkels, een unieke variant van foie gras waarbij de eenden niet gedwangvoederd worden. Dierenrechtenorganisaties zijn enthousiast over het initiatief.

“Door de meer diervriendelijke foie fin, die zonder dwangvoederen geproduceerd wordt, aan te bieden neemt Lidl opnieuw het voortouw. GAIA hoopt dat foie fin de norm wordt zodat dwangvoederen snel tot het verleden gaat behoren." Ann De Greef, directeur GAIA

Fipronilcrisis
Met alleen nog eieren van kippen met vrije uitloop in verwerkte producten zoals koude sauzen - of met het weidemelk-label bij voorverpakte kaas - de koeien grazen minstens 120 dagen per jaar buiten - levert Lidl ook inspanningen in de zuivelafdeling. En ook hier koopt de consument bewuster: sinds de fipronilcrisis in augustus is de omzet van vrije uitloop eieren met 60% gestegen. Vraag blijft natuurlijk hoe Lidl een diervriendelijker assortiment tegen een lage prijs kan garanderen.

“Lidl kiest bewust om een uitgekiend assortiment aan te bieden. Dankzij een langetermijnrelatie met onze partners kunnen we ons aanbod verduurzamen. Het resultaat is dat we bij die leveranciers meteen meer van hetzelfde product kunnen inkopen aan een aantrekkelijke prijs. Zo is ons aanbod voor die producten 100% duurzaam, terwijl we ze toch aan een lage prijs kunnen verkopen.” Philippe Weiler

Lidl blijft voortgaan op dit elan en onderzoekt hoe ze andere producten duurzamer kan maken. Ze breidt ook geregeld haar bio, vegetarisch en vegan-assortiment verder uit.


Het volledige duurzaamheidsrapport kan je lezen op www.lidl.be. Je vindt er de Lidl-doelstellingen tegen 2020 terug. Voor elke doelstelling wordt transparant de evolutie getoond voor 2015 en 2016.

Aanbod
Contacteer ons
Isabelle Colbrandt Hoofd Corporate communicatie, Lidl België & Luxemburg
Isabelle Colbrandt Hoofd Corporate communicatie, Lidl België & Luxemburg
Over Lidl

Lidl België is een supermarktketen met 323 filialen in België en Luxemburg. Meer dan 11.000 werknemers zetten zich dagdagelijks in om verse groenten, fruit en sterke eigen merken aan te bieden voor de hoogste kwaliteit aan de laagste prijs. De Belgische onderneming vertaalt eenvoud en klantgerichtheid in budgetvriendelijk winkelen – zonder afbreuk te doen aan kwaliteit. Bovendien zet Lidl duurzaamheid voorop en werkt het onder het credo ‘Op weg naar morgen’ aan een betere toekomst voor mens en milieu.

Lidl
Lidl Belgium GmbH & Co. KG
Guldensporenpark 90, blok J
9820 Merelbeke