Minder vlees, zelfde smaak: Lidl lanceert rundgehakt met plantaardige eiwitten
Primeur in Belgische winkels: nieuwe gehaktmix heeft
tot 40% minder CO₂-uitstoot dan klassieke rundgehakt
Lidl België introduceert als eerste supermarkt van het land een deels plantaardige gehaktmix: een combinatie van 60% rundsvlees en 40% plantaardige eiwitten. Het product ziet eruit en smaakt zoals klassiek rundgehakt, maar heeft een veel lagere CO₂-uitstoot, tot zelfs 40% minder. Met deze stap laat Lidl vleesliefhebbers op een laagdrempelige manier kennismaken met een duurzamer én gezonder alternatief, zonder in te leveren op smaak of gewoontes.
Lidl komt met een nieuw en duurzamer alternatief dan het klassieke rundgehakt: een combinatie van 60% rundgehakt en 40% plantaardige eiwitten. De nieuwe gehaktmix van Lidl kan voor veel mensen een eerste stap betekenen in de richting van een meer plantaardig eetpatroon, zonder in te boeten op smaak.
Proeft als klassiek rundgehakt
Met het nieuwe product biedt Lidl een concreet antwoord op de aanzienlijke milieu-impact van vleesconsumptie. Rundsvlees is één van de grootste veroorzakers van uitstoot binnen de voedingsindustrie. Door 40% van het vlees te vervangen door plantaardige eiwitten, verlaagt de CO₂-uitstoot van dit gehaktproduct tot maar liefst 40%. Ook het water- en landverbruik neemt aanzienlijk af. En toch blijft de smaak én het uiterlijk van de gehaktmix hetzelfde.
Sam Van Lier, verantwoordelijke inkoper Lidl België & Luxemburg: “Rundgehakt is een vaste waarde in de Belgische keuken, en bij minder vlees eten denken veel mensen nog te vaak in termen van alles of niets. Net daarom zijn we bijzonder trots op deze innovatie. We willen mensen op een toegankelijke manier inspireren om te kiezen voor een duurzamer alternatief. Dat beschouwen we als onze verantwoordelijkheid als retailer. De ontwikkeling van dit product heeft best lang geduurd, omdat we absoluut wilden inzetten op smaakbehoud. Het resultaat mag er zijn: deze gehaktmix bevat minder vlees, maar proeft nog steeds als klassiek rundgehakt. Ik durf zelfs te stellen dat ook de échte vleesliefhebber het verschil nauwelijks zal merken.”
Beter voor milieu én gezondheid
Als foodretailer met duizenden klanten per dag, ziet Lidl het als haar verantwoordelijkheid om duurzame keuzes makkelijker en toegankelijker te maken. De nieuwe gehaktmix sluit aan bij het wereldwijd aanbevolen ‘Planetary Health Diet*' - een voedingspatroon dat zowel goed is voor de gezondheid als voor de planeet. Minder dierlijke, meer plantaardige eiwitten zijn hierin essentieel.
Ines Verschaeve, verantwoordelijke duurzaam inkoopbeleid Lidl België & Luxemburg: “Klanten zijn nog steeds vrij om te kiezen, maar kunnen dankzij een steeds groter aanbod van plantaardige eiwitten, volkorenproducten en groenten en fruit gemakkelijker duurzamere keuzes maken. De nieuwe gehaktmix is daar een concreet voorbeeld van. Kleine veranderingen op het bord kunnen een groot verschil maken voor klimaat, de biodiversiteit en onze gezondheid.”
Recent onderzoek van Sciensano toont bovendien aan dat de eetgewoonten van Belgen te weinig aansluiten bij de voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad. Zo houdt slechts 54% zich aan het advies om maximaal 30 gram rood vlees per dag te consumeren.
In de winkel
Vanaf donderdag 26 juni liggen de twee nieuwe gehaktvarianten in de winkelrekken bij Lidl:
- Gehakt - 400 gram - €4.49
- Gehaktburger – 250 gram - €3.49
Deze varianten zijn voorlopig beschikbaar in de Lidl-winkels van regio West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams- & Waals-Brabant, Henegouwen en Namen.
Meer gedetailleerde info over Lidls engagement rond bewuste voeding is te vinden op deze website: https://corporate.lidl.be/nl/duurzaamheid/gezondheid-bevorderen
(*) Het Planetary Health Diet werd in 2019 in het kader van de EAT-Lancet Commission ontwikkeld door 37 van ‘s werelds meest vooraanstaande wetenschappers. Het omvat een blauwdruk voor een wereldwijde dieetverandering die een wereldbevolking van 10 miljard mensen tegen 2050 in staat zal stellen om gezond te eten binnen de grenzen van de planeet.
Isabelle Colbrandt