Lidl, Sundo en Test-Aankoop strijden tegen huidkanker met gratis zonnecrème uit slimme smeerpalen

Tien smeerpalen met factor 50-zonnecrème op toeristische trekpleisters informeren Belg over hoe en hoeveel te smeren

Warenhuisketen Lidl slaat deze zomer de handen in elkaar met de Vlaamse startup Sundo en consumentenorganisatie Test-Aankoop om meer bewustwording te creëren rond de gevaren van huidkanker en melanomen. Op 10 vaste locaties, van de Kust tot het binnenland, zullen SMOTspots geïnstalleerd worden. “Aan de SMOTspots – skin matters over tan-spots - krijg je via een verdeelautomaat gratis de zonnecrème die volgens Test-Aankoop het beste beschermt”, vertelt Isabelle Colbrandt, woordvoerder bij Lidl. De supermarktketen zet ook nog een extra mobiele ‘smeerpaal’ in om nog meer Belgen en hun gezinnen te beschermen tegen zonnebrand en alle kwalijke gevolgen daarvan.

Huidkanker is en blijft een zwaar onderschat probleem. Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt vroeg of laat een vorm van huidkanker en 1 op de 75 ontwikkelt een melanoom, een zeer agressieve huidkanker. Een van de hoofdoorzaken is onbeschermd in de zon zitten, wandelen of werken. Daarom wil warenhuisketen Lidl samen met de Vlaamse startup Sundo en consumentenorganisatie Test- Aankoop meer bewustwording creëren via 10 SMOTspots, locaties in Vlaanderen waar iedereen gratis zonnecrème krijgt uit een verdeelautomaat om de huid te beschermen tegen de schadelijke zonnestralen.

Isabelle Colbrandt, woordvoerder bij Lidl: “Op 10 vaste plekken zal je gratis zonnecrème krijgen via een verdeelautomaat zoals iedereen die nu wel kent door de handgelautomaten tijdens de coronacrisis. De zonnecrème met beschermingsfactor 50 is van ons huismerk Cien en is voor het derde jaar op rij de beste volgens Test-Aankoop. In totaal staat nu al 135 liter gratis zonnecrème klaar om te verdelen via de SMOTspots. We kozen voor locaties aan de Kust op een steenworp van het strand, maar ook voor plekken in het binnenland waar mensen gezellig samenkomen maar vaak geen zonnecrème bij hebben om zich te beschermen.”

UV-index belangrijker dan aantal graden

Omdat het kwaad snel geschied is, wordt ook een mobiele smeerpaal ingezet om tijdelijk een extra SMOTspot te creëren tijdens grote evenementen. Op de verdeelautomaten krijg je ook zonne-advies aangepast aan de huidige UV-index op die specifieke locatie. Die index is volgens Sundo, de ontwikkelaar van de SMOTspots, de belangrijkste parameter om te bepalen of een extra laagje zonnecrème nodig is.

Jacob Leysen, mede-oprichter van Sundo: “Smeren doe je het best al vanaf het voorjaar, maar vaak wordt het dan vergeten. Onze toestellen monitoren verschillende omgevingsfactoren als de temperatuur, de luchtdruk, de luchtvochtigheid en de UV-index. Velen verkijken zich nog op de temperatuur, maar hoe vaak staat er op een zonnige dag niet een stevige bries en kom je toch nog roodverbrand thuis na een wandeling, een fietstocht of gewoon een gezellig terrasje? Net dan loop je veel risico op huidschade.”

De SMOTspots houden ook automatisch bij wanneer mensen veel smeren en wanneer niet. Door die data te combineren met de gegevens van de omgevingsfactoren willen Lidl en Sundo wetenschappers

die onderzoek doen naar menselijk gedrag en huidkanker, helpen om nog beter en gerichter te sensibiliseren in de toekomst. Warenhuisketen Lidl zal naast zonnecrème via alle SMOTspots bovendien ook kortingsbonnen voor haar zonneproductenlijn verdelen.

De 10 vaste locaties met Lidl’s ‘Kids Spray SPF50’
(3x op rij verkozen tot beste zonnecrème door Test-Aankoop):

West-Vlaanderen – Middelkerke – Rietstraat 1

West-Vlaanderen – Surfing Elephant – Wenduine

West-Vlaanderen – Bondi Beach – Oostende

West-Vlaanderen – Westend Beach – Westende

West-Vlaanderen – Beachville – Koksijde

West-Vlaanderen – Surfers Paradise – Knokke

Oost-Vlaanderen – Gazon – Gent

Antwerpen – Bar Brial – Mortsel

Antwerpen – Panorama Zomerbar – Turnhout

Vlaams-Brabant – POP UP Stadspark - Leuven

Over Lidl

Over Lidl

Lidl België is een supermarktketen met 318 filialen in België en Luxemburg. De 10.000 werknemers zetten zich dagdagelijks in om verse groenten, fruit en sterke eigen merken aan te bieden voor de hoogste kwaliteit aan de laagste prijs. De Belgische onderneming vertaalt eenvoud en klantgerichtheid in budgetvriendelijk winkelen – zonder afbreuk te doen aan kwaliteit. Bovendien zet Lidl duurzaamheid voorop en werkt het onder het credo ‘Op weg naar morgen’ aan een betere toekomst voor mens en milieu.

Lidl
Lidl Belgium GmbH & Co. KG
Guldensporenpark 90, blok J
9820 Merelbeke