Lidl start volgend jaar met omschakeling naar kippenvlees met hogere welzijnscriteria

Tegen 2026 voldoet alle diepvries- en vers kippenvlees van de supermarktketen aan het Better Chicken Commitment (BCC)

Lidl schakelt tegen 2026 over naar het “Better Chicken Commitment” (BCC) voor kippenvlees, maar past volgend jaar al de hogere welzijnscriteria toe op een deel van zijn huidige aanbod van verse kippenproducten. Het BCC-label moet het dierenwelzijn van vleeskippen in de Belgische kwekerijen verhogen. De kippen krijgen meer ruimte en natuurlijk daglicht en er wordt overgeschakeld naar een trager groeiend ras. “We zijn al langer bezig met de verduurzaming van ons aanbod en willen na ons varkensvlees en onze vis ook als marktleider binnen kip onze verantwoordelijkheid nemen.” 

Het Better Chicken Commitment (BCC) is een initiatief van een dertigtal dierenorganisaties, waaronder GAIA. Kippen die aan de BCC-criteria voldoen krijgen een bestaan van betere kwaliteit. Zo wordt er gekozen voor een trager groeiend kippenras, krijgt elke kip veertig procent meer ruimte, natuurlijk daglicht en worden strobalen en zitstokken voorzien om natuurlijk gedrag te stimuleren. 

Volgend jaar al 

Tegen uiterlijk 2026 zal alle diepvries- en vers kippenvlees van het eigenmerk dat in de rekken bij Lidl België en Luxemburg ligt aan het Better Chicken Commitment (BCC) voldoen. Maar de supermarktketen wacht niet om al stappen te zetten. Volgend jaar start Lidl met de introductie van de eerste kippenproducten die voldoen aan de hogere welzijnscriteria van het BCC, om zo het aantal referenties dat dit label draagt, jaar na jaar te laten groeien en tegen 2026 helemaal omgeschakeld te zijn op deze BCC-standaard.

Om aan deze nieuwe welzijnscriteria te voldoen, zullen leveranciers moeten investeren in nieuwe infrastructuur en technieken. De supermarktketen zal de investering bij zijn leveranciers dan ook mee ondersteunen door een correcte prijs te betalen gebaseerd op de nieuwe normen. ​ 

Isabelle Colbrandt, woordvoerster van Lidl België: “Er lopen achter de schermen al langer gesprekken met onze leveranciers en we zijn al enige tijd bezig met de plannen voor deze omschakeling. Deze maatregelen zijn immers noodzakelijk om het welzijn van kippen te verbeteren. We willen niet alleen een beter leven voor de kippen en een correcte prijs voor de leveranciers, maar willen consumenten ook transparantie geven door middel van een duidelijk label op de verpakking die deze referenties zal onderscheiden van de standaard kip. We zijn in elk geval blij dat er beweging in de sector zit en dat ook andere retailers al te kennen hebben gegeven de lat hoger te willen leggen.” 
GAIA-directeur Ann De Greef: “We verwelkomen de beslissing van Lidl om tegen 2026 stapsgewijs over te schakelen naar het Better Chicken Commitment (BCC) voor alle diepvries- en verse kipproducten van het eigenmerk. Een niet te onderschatten engagement. Want zodoende draagt de grootwarenhuisketen bij tot een beter leven voor aanzienlijke aantallen kippen. GAIA hoopt echt dat de retailers die zich nog niet geëngageerd hebben, spoedig het voorbeeld zullen volgen.” ​  

Verder inzetten op duurzaamheid 

Deze omschakeling is een grote stap voor de retail en de leveranciers, maar Lidl is niet aan zijn proefstuk toe. De supermarktketen streeft al enkele jaren naar steeds duurzamere en diervriendelijkere producten. Het heeft de ambitie om elke productcategorie stap voor stap te verduurzamen. Zo is alle verse en diepvriesvis van het eigenmerk al duurzaam gekweekt en gevist op basis van milieukeurmerken ASC en MSC en hetzelfde geldt voor vers varkensvlees, dat het kwaliteitslabel "Beter Leven 1 ster" draagt. Ongeveer 1/5e van alle artikelen in het assortiment dragen intussen een duurzaamheidslabel. 

Daarnaast blijft Lidl ook vernieuwen in alternatieven voor vlees. Dit jaar breidde de supermarktketen zijn vegetarisch en vegan assortiment uit met tal van nieuwe producten, waardoor de klant intussen keuze heeft tussen meer dan dertig verschillende vegetarische en vegan producten zoals verschillende burgers, balletjes, gehakt en wokreepjes. ​ 

Meer weten over de duurzaamheidsstrategie van Lidl tegen 2025? Lees hem hier. 

Isabelle Colbrandt

Hoofd Corporate communicatie, Lidl België & Luxemburg

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Lidl

Lidl België is een supermarktketen met 323 filialen in België en Luxemburg. Meer dan 11.000 werknemers zetten zich dagdagelijks in om verse groenten, fruit en sterke eigen merken aan te bieden voor de hoogste kwaliteit aan de laagste prijs. De Belgische onderneming vertaalt eenvoud en klantgerichtheid in budgetvriendelijk winkelen – zonder afbreuk te doen aan kwaliteit. Bovendien zet Lidl duurzaamheid voorop en werkt het onder het credo ‘Op weg naar morgen’ aan een betere toekomst voor mens en milieu.

Neem contact op met

Lidl Belgium GmbH & Co. KG Guldensporenpark 90, blok J 9820 Merelbeke

www.lidl.be