Lidl sluit 2017 af met marktaandeel van 8,6%
Bijna twee op de drie Belgen kwamen in 2017 kopen bij Lidl
Het marktaandeel van Lidl blijft in België stijgen. In 2017 kwamen bijna maar liefst twee op de drie Belgen binnen bij Lidl en ze komen ook vaker terug. In een dalende markt sloot de supermarktketen het afgelopen jaar af met een gemiddeld marktaandeel van 8,6%, een record.
Uit de recentste cijfers van marktonderzoeksbureau GfK blijkt dat de groei van het marktaandeel van Lidl België zich gestaag verder zet. In 2017 kende de retailer een stijging van +0,4 punt. In 2016 was die stijging nog +0,1 punt.
Marktaandeel, penetratie en frequentie stijgen
Deze toename is grotendeels te danken aan een stijging in penetratie van 61,9 naar 63,4%, of +1,5 punt. Dat betekent dat bijna twee op de drie van de potentiële klanten minstens één keer per jaar naar Lidl komt voor zijn of haar inkopen. Daarnaast nam de gemiddelde frequentie toe met 0,7 punt. Ze komen dus vaker terug om hun aankopen te doen.
De frequentiegroei bij Lidl gaat in tegen de marktevolutie waar een daling opgemeten wordt van -3,3. De Lidl-klant shopt dus regelmatiger dan gemiddeld.
Binnenkort 300ste winkel
De groei van Lidl zet zich ook door in het aantal winkels in België. Binnenkort opent het 300ste filiaal zijn deuren. Tussen nu en 2020 wordt gemiddeld om de twee weken een winkel geopend. Bij deze nieuwe of vernieuwde filialen wordt duurzaamheid het vertrekpunt. Elke verbouwing of nieuwbouw beantwoordt aan de BREEAM* very good standaard. Deze standaard quoteert naast energiebesparende maatregelen ook de impact op mobiliteit en het welzijn van de werknemer. Bovendien zal elke locatie uitgerust worden met gratis laadpalen voor de elektrische wagen en fiets.
*BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Het is een methode om de duurzaamheid van bouwprojecten te evalueren en te quoteren. Dit laat toe om het gebouw op een objectieve manier te vergelijken met andere gebouwen.