Lidl gaat strijd met plastic aan: geen plastic wattenstaafjes, rietjes of bestek meer tegen eind 2019

Woensdag 4 juli 2018 — Nadat Lidl in België aankondigde dat het tegen 2025 het gebruik van plastic met 20 procent wil terugdringen, introduceert de retailer nu de eerste concrete maatregelen. Lidl gaat in de 309 filialen in ons land tegen eind 2019 stoppen met de verkoop van plastic wegwerpartikelen, zoals rietjes, wegwerpbekers en -glazen, borden, bestek en wattenstaafjes met plastic staafje.

Die plastic wegwerpartikelen zullen vervangen worden door producten van alternatieve en recycleerbare materialen. Het bedrijf bekijkt de mogelijkheden momenteel met zijn leveranciers. In een tweede stap wil Lidl ook het bestek en rietjes in kant-en-klare maaltijden en bij dranken aanpakken.

“We gaan in onze plasticstrategie uit van een doelgerichte aanpak, namelijk: vermijden - reduceren - recycleren. Door geen plastic wegwerpartikelen meer te verkopen, vermijden we het gebruik van plastic en verbeteren we zo onze plasticbalans”, aldus Isabelle Colbrandt, woordvoerder Lidl België

Lidl België is van plan de hoeveelheden die al ingekocht werden nog te verkopen en daarna over te schakelen op alternatieve materialen. 

205 ton uitgespaard
Lidl België heeft al meerdere initiatieven genomen om plastic te reduceren. Lidl stopt na de zomer met de verkoop van niet duurzame plastic draagtassen en zal daardoor jaarlijks 200 ton plastic uitsparen. Ook de plastic verpakking rond bananen werd geschrapt, ook nog eens goed voor een reductie van bijna 5 ton plastic per jaar. 

Isabelle Colbrandt Hoofd Corporate communicatie at Lidl België & Luxemburg