Lidl België maakt komaf met plastic zakken

De supermarktketen gaat voor 20% minder plastic tegen 2025

Lidl stopt na de zomer met de verkoop van niet duurzame plastic draagtassen in zijn Belgische vestigingen. De supermarktketen zal enkel nog duurzame alternatieven verkopen aan de kassa. De maatregel is in ons land goed voor een besparing van 200 ton plastic per jaar. “We willen hiermee een voorbeeld stellen,” zegt Philippe Weiler, hoofd duurzaamheid bij Lidl België.

 

Klanten kunnen nu nog voor 10 eurocent een plastic zak kopen aan de kassa, maar na de zomer wil Lidl de plastic zak dus bannen. De duurzame alternatieven blijven wel bestaan, waaronder een suikerrieten tas, een stevige big shopper en een stoffen Fairtade zak. De supermarktketen zal dankzij dit initiatief jaarlijks zo’n 200 ton plastic besparen.
 

Philippe Weiler, hoofd duurzaamheid Lidl België: “We hebben onzelf een ambitieuze doelstelling opgelegd voor plasticreductie en deze plastic draagtassen passen daardoor niet langer in onze toekomstvisie. We willen een voorbeeld stellen door milieubesparende maatregelen te treffen die onze klimaatimpact moeten beperken.”

 

Ambitieuze doelstelling: 20 procent minder plastics en 100% recycleerbare plastics

De maatregel past in een ruimere strategie van Lidl om het eigen plasticverbruik structureel en drastisch te verlagen. De retailer wil tegen 2025 minstens 20 procent minder plastics verbruiken.

 

Lidl beoogt ook dat alle kunststofverpakkingen van zijn huismerken tegen 2025 100 procent recycleerbaar zijn. Die maken nu 90 procent uit van het totale productaanbod. Dat streefdoel ligt in lijn met de recent aangekondigde Europese kunststofstrategie van de Europese Commissie.
 

Philippe Weiler, hoofd duurzaamheid Lidl België: “Een milieuvriendelijke bedrijfsvoering nastreven is al geruime tijd een van onze prioriteiten. In nauw overleg met leveranciers bedenken we manieren om plastic zoveel mogelijk te reduceren. En Lidl biedt ook al een heel aantal producten in bulk aan, vooral groenten en fruit. Natuurlijk, door concrete cijfers en doelstellingen te koppelen aan die ecologische aanpak, heb je een extra stimulans om het nog beter te doen.”


Duurzaamheid op het voorplan

Lidl telt meer dan 300 filialen in België en heeft zo’n 10.000 winkels in 27 landen. Duurzaamheid staat bij de retailer helemaal op het voorplan. ‘Milieu en klimaat’ is daarbij een belangrijke pijler. Zo creëerde Lidl voor zijn huismerken ‘Saskia’ (o.a. water en limonade) en ‘Freeway’ (cola) eerder al een eigen recyclagecircuit.


 

Contacteer ons
Isabelle Colbrandt Hoofd Corporate communicatie, Lidl België & Luxemburg
Isabelle Colbrandt Hoofd Corporate communicatie, Lidl België & Luxemburg
Over Lidl

Over Lidl

Lidl België is een supermarktketen met 315 filialen in België en Luxemburg. De 10.000 werknemers zetten zich dagdagelijks in om verse groenten, fruit en sterke eigen merken aan te bieden voor de hoogste kwaliteit aan de laagste prijs. De Belgische onderneming vertaalt eenvoud en klantgerichtheid in budgetvriendelijk winkelen – zonder afbreuk te doen aan kwaliteit. Bovendien zet Lidl duurzaamheid voorop en werkt het onder het credo ‘Op weg naar morgen’ aan een betere toekomst voor mens en milieu.

Lidl
Lidl Belgium GmbH & Co. KG
Guldensporenpark 90, blok J
9820 Merelbeke