Lidl begint met de bouw van zijn nieuwe logistieke platform in La Louvière

Zopas werd de eerste steen gelegd in aanwezigheid van minister van economie Willy Borsus, Jacques Gobert, burgemeester van La Louvière en voorzitter van IDEA, Caroline Decamps, directrice van IDEA en Boudewijn van den Brand, CEO van Lidl

LA LOUVIÈRE - De vruchtbare samenwerking tussen Lidl, het agentschap voor territoriale ontwikkeling IDEA en de stad La Louvière heeft geleid tot de bouw van een distributiecentrum met een totale oppervlakte van 41.805 m2. Dit nieuwe project, in het hart van Garocentre Magna Park, vlak bij de E42, zal gebruik maken van duurzame technologieën en werk bieden aan een twaalftal medewerkers. Het distributiecentrum moet in juni 2022 operationeel zijn.

Zopas werd in aanwezigheid van minister van economie Willy Borsus, Jacques Gobert, burgemeester van La Louvière en voorzitter van IDEA, Caroline Decamps, algemeen directrice van IDEA, Evan Lesage, Directeur Vastgoed Lidl en Boudewijn van den Brand, CEO van Lidl, de eerste steen gelegd van het nieuwe distributiecentrum in La Louvière. Dit imposante logistieke centrum gaat gepaard met een investering van 75 miljoen euro, wat perfect strookt met de uitbreidingsplannen van Lidl in de regio. "Dit nieuwe distributiecentrum, dat zo'n 60 winkels zal bevoorraden in de provincies Henegouwen en Waals-Brabant en in het Brusselse Gewest, zal zich uitstrekken over een oppervlakte van 41.805 m2. Om de verse producten en diepgevroren producten in optimale omstandigheden te kunnen bewaren, zal het nieuwe centrum worden uitgerust met een koel- en vriesruimte van meer dan 15.500 m2. Bovendien zal het laden en lossen gebeuren via een honderdtal laadplatforms. Deze nieuwe stap is gericht op de verdere groei van Lidl in België”, zegt Julien Wathieu, woordvoerder van Lidl.

De groei van Lidl in België

Door te investeren in een nieuw distributiecentrum wil Lidl zijn strategie van smart discounter in België voortzetten en tegelijk anticiperen op de markt van morgen. Dit logistieke platform zal de plaats innemen van het huidige Logistiek Centrum van Courcelles (CLW).

“Dit toekomstige project benadrukt de groei van Lidl in België. De afgelopen jaren hebben wij het vertrouwen van de consumenten gewonnen door hen producten van hoge kwaliteit aan te bieden tegen een zeer concurrerende prijs. En ook nu nog houden wij vast aan het discountelement, wat betekent dat wij van a tot z stikte processen opzetten. Wij willen van winkelen een aangename ervaring maken en onze klanten verse producten blijven aanbieden. Daarom is het van groot belang dat de kwaliteit van onze eigen logistieke ondersteuning uitstekend is. Dit zijn de doelstellingen van dit ambitieuze project in La Louvière", zo klinkt het bij Julien Wathieu, woordvoerder van Lidl.

Focus op lokale tewerkstelling en het welzijn van de werknemers

“Niet alleen geven wij de Belgische economie een financiële injectie, wij creëren ook banen. We zijn van plan om 12 nieuwe medewerkers in dienst te nemen, voornamelijk uit de regio rond het Centrum”, legt Julien Wathieu uit. “Wij willen aangename werkruimten creëren, met speciale aandacht voor ergonomie, samenwerking en de verschillende taken die uitgevoerd moeten worden." Meteen al bij de opening zullen 235 medewerkers - arbeiders en bedienden - aan dit distributiecentrum verbonden zijn.

Uitgerust met duurzame technologieën

Lidl wil zijn verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan een duurzame en milieuvriendelijke samenleving. De supermarktketen zal in zijn toekomstige centrum een heleboel technologische en duurzame innovaties integreren:

  • ●  Warmteterugwinning, onder meer via koelinstallaties;
  • ●  Elektrische laadpunten voor auto's en fietsen;
  • ●   Waterterugwinning;
  • ●   Ledverlichting;
  • ●   Een efficiënt koelsysteem.

“Bovendien gaat het distributiecentrum in La Louvière absoluut voor de BREEAM-certificering ‘Outstanding’”, legt Julien Wathieu uit. BREEAM is een evaluatiemethode die ontwikkeld werd door het Building Research Establishment - een instantie die bouwkundig onderzoek verricht  - om de milieuprestaties van een gebouw te beschrijven.

Enkele quotes van aanwezige politici

“Met dit nieuwe gebouw bouwt Lidl verder aan zijn groei in Wallonië. De onderneming is stevig verankerd in ons Gewest en vormt een belangrijke bron van werkgelegenheid. Bovendien sluiten de duurzaamheidskeuzes met betrekking tot dit gebouw volledig aan bij de door de Waalse regering voorgenomen energietransitie.”

Willy Borsus, viceminister-president van Wallonië en minister van Economie, Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw

IDEA is verheugd over het welslagen van dit complexe project, waarbij een groot aantal spelers samen moest gaan zitten, zoals SPAQuE voor de sanering van de locatie en haar historische vervuiling, de stad La Louvière en de afgevaardigde ambtenaar.”  

Caroline Decamps, algemeen directrice van IDEA

Dankzij deze ambitieuze plannen van Lidl zal het logistieke platform van Garocentre zijn 57e onderneming welkom kunnen heten en zal deze economische activiteitenzone die gespecialiseerd is in logistiek, werk kunnen bieden aan meer dan 1.400 personen. Het multimodale platform van bijna 200 hectare omvat reeds grote internationale groepen zoals Cophana, Johnson & Johnson, Logitoys, enz. en blijft zich ontwikkelen via een ruim aanbod aan terreinen.”

Jacques Gobert, burgemeester van La Louvière en voorzitter van IDEA

Contacteer ons
Julien Wathieu Porte-parole FR, Lidl Belgium en Luxemburg
Julien Wathieu Porte-parole FR, Lidl Belgium en Luxemburg
Over Lidl

Lidl België is een supermarktketen met 319 filialen in België en Luxemburg. Meer dan 10.000 werknemers zetten zich dagdagelijks in om verse groenten, fruit en sterke eigen merken aan te bieden voor de hoogste kwaliteit aan de laagste prijs. De Belgische onderneming vertaalt eenvoud en klantgerichtheid in budgetvriendelijk winkelen – zonder afbreuk te doen aan kwaliteit. Bovendien zet Lidl duurzaamheid voorop en werkt het onder het credo ‘Op weg naar morgen’ aan een betere toekomst voor mens en milieu.

Lidl
Lidl Belgium GmbH & Co. KG
Guldensporenpark 90, blok J
9820 Merelbeke