Drie op de vijf studenten krijgen financiële hulp van ouders om kot in te richten

Start academiejaar: voor het eerst kan je kotmeubels kopen in winkels van Lidl

Belgische studenten besteden gemiddeld 468 euro om hun kot in te richten. 62% krijgt daarbij de hulp van hun ouders. Opvallend: meisjes hebben vaker (64%) de steun van de ouders dan jongens (58%), maar geven gemiddeld minder geld uit aan de inrichting van hun kot. Dat blijkt uit een rondvraag van onderzoeksbureau Dedicated in opdracht van supermarktketen Lidl. Naar aanleiding van de start van het academiejaar pakt Lidl voor het eerst ook uit met een “back to kot”-assortiment in de winkel.

Een kot hebben veel studenten ondertussen al gevonden, maar ze moeten het vaak nog inrichten. Daarbij moeten ze het geld dat ze verdiend hebben tijdens hun vakantiejob niet vaak gebruiken: uit onderzoek blijkt dat bijna drie op de vijf studenten op (62%) de financiële steun van hun ouders krijgen. Opvallend: meisjes krijgen die steun vaker (64%) dan jongens (58%), maar geven gemiddeld minder geld uit (386 euro) aan de inrichting van hun kot dan jongens (591 euro). Maar liefst 40% van de jongens denkt meer dan 500 euro te gaan investeren in een kot, terwijl maar 24% van de meisjes dat denkt. In Vlaanderen wordt ook gemiddeld meer geïnvesteerd in een kot (677 euro) dan in Wallonië (414 euro) en Brussel (217 euro). Dat komt omdat 75% van de studenten die in Brussel gaan studeren vaker naar al ingerichte koten zoeken. In Vlaanderen daarentegen zoekt een op de twee studenten een gedeeltelijk gemeubileerd kot en in Wallonië geeft een op de tien studenten er zelfs de voorkeur aan om zijn kot volledig naar eigen smaak in te richten.

“De tijd dat we alleen maar bezig zijn met het begin van het schooljaar is voorbij. Ook studenten op de hogeschool of aan de unief moeten aan hun trekken komen in onze winkels. Vorig jaar merkten we dat veel van onze klanten grote meubels kochten via onze webshop om hun kot in te richten. Maar ook kleine decoratieve spulletjes om hun interieur aan te kleden kochten ze in onze winkels. Dit jaar pakken we daarom uit met een gevarieerder assortiment.  Dat gaat van spullen voor de badkamer, verlichting, matrassen, decoratie, elektrische huishoudtoestellen tot meubilair in alle maten en gewichten. We willen met dit aanbod kotstudenten gerief aanreiken waarmee  ze hun kot kunnen inrichten.”

Isabelle Colbrandt, woordvoerster Lidl

 

Niet alleen de kamer ook de badkamer

Bij de inrichting van hun eerste kot spenderen Belgische studenten een groot deel van hun geld aan beddengoed (39%), een microgolfoven (29%), huishoudelijke toestellen (22%) en hun bureau (19%). 68% van de bevraagden denkt eraan om hun kot te bemeubelen, maar een op de vier studenten in Vlaanderen en een op de zes studenten in Wallonië houdt er ook van om zélf zijn woonkamer in te richten. 13% van de studenten die op zoek zijn naar huisvesting in Brussel vindt het ook belangrijk om de keuken in te richten, tegenover 8% in Vlaanderen en in Wallonië. Een op de tien studenten in Brussel denkt ook na over de inrichting van de badkamer.

Vlaamse studenten geven het meeste geld uit aan hun laptops of pc's (54% tegenover 24% in Wallonië en 7% in Brussel), aan kleine elektronische apparatuur (38% tegenover 17% in Wallonië en 5% in Brussel) en op een bureau (33% tegenover 10% in Wallonië en 9% in Brussel).

Over het onderzoek

Het onderzoek werd face to face uitgevoerd bij 230 studenten die op kot (gaan) zitten en hun ouders. De bevraging liep van 23 tot 27 juli. De resultaten werden gewogen naar de Belgische bevolking en zijn representatief voor de bevolking naar leeftijd, geslacht en regio. 40 procent van de respondenten waren jongens, 60 procent meisjes.

 

 

Lifestyle
Over Lidl

Over Lidl

Lidl België is een supermarktketen met 318 filialen in België en Luxemburg. De 10.000 werknemers zetten zich dagdagelijks in om verse groenten, fruit en sterke eigen merken aan te bieden voor de hoogste kwaliteit aan de laagste prijs. De Belgische onderneming vertaalt eenvoud en klantgerichtheid in budgetvriendelijk winkelen – zonder afbreuk te doen aan kwaliteit. Bovendien zet Lidl duurzaamheid voorop en werkt het onder het credo ‘Op weg naar morgen’ aan een betere toekomst voor mens en milieu.

Lidl
Lidl Belgium GmbH & Co. KG
Guldensporenpark 90, blok J
9820 Merelbeke