Beter leven voor boer en varken
Lidl is eerste Belgische retailer die uitsluitend duurzamer varkensvlees verkoopt
Lidl is de eerste Belgische retailer die resoluut kiest voor duurzamer varkensvlees. Lidl verkoopt uitsluitend nog 1 ster Beter Leven varkensvlees. Dieren onder het Beter Leven keurmerk, uitgereikt door de Dierenbescherming, hebben meer ruimte en afleidingsmateriaal en kunnen beter hun natuurlijk gedrag uitoefenen. Een grote stap richting diervriendelijker vlees.
Nederlandse Dierenbescherming: “De Dierenbescherming complimenteert Lidl met de stap die zij zet om ook in België al het gangbare varkensvlees te vervangen door diervriendelijker vlees met het beter leven keurmerk.”
Dolf Mertens, 1 ster Beter Leven varkensboer: “Ik heb een beter gevoel nu ik werk volgens de 1 ster Beter Leven norm. De dieren spelen echt, het afleidingsmateriaal wordt gretig gebruikt. En het sterftecijfer zit nu op minder dan 1%. Er is niets zo erg voor een boer als naar je stal gaan en een dood dier vinden. De vrijheden die je het dier geeft, betaalt het dier terug. Ze groeien beter, ze sterven minder, ze bijten minder, zijn minder vaak ziek….en krijg je als boer bovendien een eerlijke prijs voor het werk dat je levert, dan is dat absoluut Beter Leven.”
Jeroen Bal, inkoop- en marketingdirecteur Lidl België en Luxemburg: “We kiezen er bewust voor om, na de verse vis, nu ook ons vleesassortiment te verduurzamen met hierin maximale aandacht voor dierenwelzijn. Al ons varkensvlees is gekeurd met het “1 ster Beter Leven” keurmerk. Wij zijn de eerste Belgische discounter die enkel nog duurzamer varkensvlees zal verkopen. Hiermee zetten we een belangrijke stap richting onze doelstelling. Tussen nu en 2020 willen we jaarlijks een groei zien van 10% in de omzet van duurzame producten.”
1 ster Beter Leven varken
Dieren onder het "1 ster Beter Leven" keurmerk hebben meer ruimte, afleidingsmateriaal en mogelijkheden om hun natuurlijk gedrag uit te oefenen dan dieren uit de gangbare veehouderij.
Om verveling tegen te gaan krijgen deze varkens bijvoorbeeld kokers waar ze met de nodige moeite strootjes uit kunnen trekken, een blok hout en/of een stevig stuk touw. De staart wordt langer gelaten en bij varkens met het Beter Leven keurmerk met 1 ster is castreren verboden. Antibiotica wordt enkel toegediend wanneer de dieren ziek zijn, wat ervoor zorgt dat er beduidend minder van wordt gebruikt. En tot slot ligt de maximum transportduur voor biggen op 6 uur en voor varkens op 8 uur. In de gangbare varkenshouderij is er geen limiet. In opdracht van de stichting Beter Leven-keurmerk worden regelmatig controles uitgevoerd door onafhankelijke controle-organen.
Voordeel voor de varkenshouder
Het werken volgens het Beter Leven-principe vraagt ook inspanningen van de veehouders. Daarom voorziet Lidl voor de strenge eisen een vaste toeslag die niet onderhevig is aan schommelende marktprijzen. De varkenshouder krijgt dus meer prijszekerheid.
Eén van de grootste voordelen die de veehouders hebben is de zekerheid van afzet. Door exclusief voor Lidl te kweken moet de veehouder niet meer de markt op. Bovendien weet hij ook precies waar zijn varkensvlees verkocht zal worden.
Lidl diervriendelijkste supermarkt van Europa
Lidl ontving van de Eurogroup for Animals, waar ook onder andere GAIA deel van uitmaakt, de prijs voor meest diervriendelijke supermarkt van Europa. Zo verkoopt Lidl nu reeds uitsluitend parkkonijn en werden alle kooi-eieren uit het assortiment gebannen. Bovendien worden bij Lidl in huismerkproducten zoals mayonaise en andere koude sauzen enkel nog vrije uitloop eieren verwerkt.