Belgische peren veroveren buitenlandse winkelrekken bij Lidl

Jaarlijks meer dan 5 miljoen kilo aan Belgische peren naar oa Duitsland dankzij Lidl

De peren van de groep Vergro uit Sint-Truiden zijn sterk in trek bij de buitenlandse Lidl consument. De perenafzet voor Lidl is namelijk op twee jaar tijd maar liefst verdrievoudigd. Goed voor zo een 6,6 miljoen kilo in 2021 waarvan Vergro 5 miljoen kilo rechtstreeks naar tal van Europese landen heeft geëxporteerd dankzij een partnership met supermarktketen Lidl. Volgens het principe van de korte keten haalt Lidl België zijn peren immers rechtstreeks bij de fruitteler. De Belgische peren trokken al snel de aandacht van de buitenlandse collega’s, waardoor ze nu ook vlot geëxporteerd worden over de grens.

Vier jaar geleden pakte het Belgische fruitbedrijf Vergro uit met de oogst van een nieuwe perenvariëteit, de Red Modoc. Deze bloedrode peer heeft een bijzondere zoete smaak en valt op door zijn atypische rode kleur. Lidl sloot in 2020 een exclusiviteitsovereenkomst met Vergro voor België, maar ook internationaal toonde de supermarktketen interesse en nam Lidl Duitsland de bloedrode peren ook op in haar assortiment. Door het succes heeft Vergro het aantal hectare aan Red Modoc bomen de laatste jaren sterk kunnen opschalen. Momenteel is er 45 hectare aangeplant, maar tegen 2030 voorziet Vergro een uitbreiding van in totaal 200 hectare aan Red Modoc-bomen.

“We zijn blij dat onze peren dankzij Lidl gemakkelijk hun weg vinden naar de buitenlandse perenliefhebbers. De korte keten-samenwerking die we met Lidl hebben zorgt ervoor dat de peren sneller verspreid raken en dus ook verser blijven. Een grotere afzetmarkt zorgt er natuurlijk ook voor dat wij zelf ook verder kunnen groeien. Onze unieke rode peren worden daardoor steeds meer een gevestigde waarde, ook in andere landen.”

Dominiek Noppe – CEO van Vergro NV

Duurzame samenwerking dankzij korte keten

Sinds 2008 koopt Lidl haar hardfruit rechtstreeks aan bij het Belgische exportbedrijf Vergro NV, dat sinds 2018 ook eigen fruit teelt onder het label D&G Fruit.
Dit seizoen heeft D&G Fruit een perenoogst van ruim 6 miljoen kilo waarvan 55% wordt verhandeld naar Lidl België en Lidl Duitsland. Hoewel de appel- en perenmarkt in Europa aan het veranderen is, kan Vergro uitgaan van een gegarandeerde afname door Lidl. Onder meer door de expansie van het aantal Lidl-filialen en de uitbreiding van de verkoopoppervlakte, kon het Belgische fruitbedrijf de afgelopen jaren daardoor sterk opschalen.

De nauwe samenwerking met onze lokale telers is zeer belangrijk voor ons. Want hoe korter de keten, des te beter de kwaliteit van het fruit. De één-op-één relatie zorgt voor vertrouwen, een snelle kwaliteitsopvolging én een betere ondersteuning van de lokale economie. Door het aantal tussenschakels te beperken, vermijden telers onnodige kosten. En daar wint natuurlijk ook onze klant bij. We zijn goed op elkaar afgestemd, waardoor we beide kunnen groeien. We zijn dan ook trots dat we op een duurzame manier kunnen helpen om de unieke Sint-Truidens peren hun weg naar het buitenland te doen vinden.”

Isabelle Colbrandt, woordvoerder Lidl België

Wie de uitgestrekte perenboomgaarden van Vergro wil bewonderen, moet deze dagen zeker de fruitstreek rond Sint-Truiden bezoeken. De witte bloesems van de perenbomen die nu te zien zijn kondigen namelijk de start van het fruitseizoen aan in Haspengouw.

Contacteer ons
Isabelle Colbrandt Hoofd Corporate communicatie, Lidl België & Luxemburg
Isabelle Colbrandt Hoofd Corporate communicatie, Lidl België & Luxemburg
Over Lidl

Lidl België is een supermarktketen met 323 filialen in België en Luxemburg. Meer dan 11.000 werknemers zetten zich dagdagelijks in om verse groenten, fruit en sterke eigen merken aan te bieden voor de hoogste kwaliteit aan de laagste prijs. De Belgische onderneming vertaalt eenvoud en klantgerichtheid in budgetvriendelijk winkelen – zonder afbreuk te doen aan kwaliteit. Bovendien zet Lidl duurzaamheid voorop en werkt het onder het credo ‘Op weg naar morgen’ aan een betere toekomst voor mens en milieu.

Lidl
Lidl Belgium GmbH & Co. KG
Guldensporenpark 90, blok J
9820 Merelbeke