1 Belg op de 3 wijzigde koopgedrag van eieren na fipronilcrisis

Lidl wint Good Egg Award na inspanningen voor kipvriendelijkere eieren

Eén Belg op de drie zegt dat de fipronilcrisis van vorig jaar een invloed heeft gehad op zijn consumptie van eieren. Dat blijkt uit een iVOX-onderzoek bij duizend Belgen in opdracht van Lidl. Eén Belg op de zeven geeft zelfs aan alleen nog bio-eieren te kopen. De supermarktketen merkt dat ook in de verkoopcijfers. Lidl deed zware inspanningen om haar assortiment van eieren te verduurzamen en krijgt daarvoor de Good Egg Award 2018.

De fipronilcrisis of eiercrisis kwam afgelopen zomer aan het licht. Kippeneieren en afgeleide producten bleken in zo’n 45 landen met fipronil besmet, een voor de mens schadelijke insecticide. De besmetting lokte grote verontwaardiging uit, onder meer omdat het een Belgisch pluimveebedrijf was dat de toxische stof ontdekte en niet het Belgische controleorgaan, dat het systematisch opspoort.

 

Meer bio-eieren

Uit de iVOX-studie blijkt dat 70 procent van de ondervraagden goed op de hoogte zegt te zijn van de crisis. Voor één Belg op de drie heeft het voedselschandaal zelfs een impact gehad op zijn koopgedrag van eieren.

15 procent geeft aan dat ze door die crisis alleen nog bio-eieren kopen. Dat is vooral zo bij 55+’ers (20%), Franstaligen (21% tegenover 11% van de Nederlandstaligen) en vrouwen (21% tegenover 10% bij de mannen). 18 procent zegt dat ze bio-eieren vaker overwegen dan voorheen. 2 procent zegt helemaal geen eieren meer te eten door de eiercrisis van vorig jaar.

Supermarktketen Lidl, dat de studie liet uitvoeren, merkt die impact van het schandaal ook in de verkoopcijfers. De omzet van vrije uitloop eieren is met liefst 53 procent gestegen. Die van bio-eieren met 7 procent. Daarnaast biedt ze ook nog scharreleieren aan. De keten heeft eieren van kippen uit legbatterijen of verrijkte kooien volledig gebannen, ook in verwerkte producten.

 

Isabelle Colbrandt, woordvoerster Lidl “Sinds twee jaar worden ook in producten waarin eieren worden verwerkt, zoals koude sauzen, uitsluitend nog vrije uitloopeieren gebruikt. We gaan daarbij een pak verder dan wat de Europese wetgeving oplegt, want die verbiedt alleen legbatterijen. Verrijkte kooien zijn wel nog toegelaten, terwijl die maar iets groter zijn dan de vroegere legbatterijen. Jaarlijks verkopen we heel veel afgeleide producten met eieren, dus de impact van onze omschakeling naar vrije uitloopeieren is erg groot.”

 

Dat is ook dierenrechtenorganisatie GAIA niet ontgaan. Samen met haar Europese zusterorganisatie ‘Compassion in World Farming’ reikt ze al voor de tweede keer de Good Egg Award uit aan Lidl.

Ann De Greef, woordvoerster GAIA “Met die prijs belonen we een organisatie waar ze verantwoord eieren consumeren en die bewust kiest voor kipvriendelijkere eieren. Van kippen die vrij rondlopen en waarvan de eieren aan strikte duurzaamheidscriteria beantwoorden. Dankzij de omschakeling bij Lidl krijgen leghennen een beter leven.”

 

CSR
Contacteer ons
Isabelle Colbrandt Hoofd Corporate communicatie, Lidl België & Luxemburg
Isabelle Colbrandt Hoofd Corporate communicatie, Lidl België & Luxemburg
Over Lidl

Over Lidl

Lidl België is een supermarktketen met 315 filialen in België en Luxemburg. De 10.000 werknemers zetten zich dagdagelijks in om verse groenten, fruit en sterke eigen merken aan te bieden voor de hoogste kwaliteit aan de laagste prijs. De Belgische onderneming vertaalt eenvoud en klantgerichtheid in budgetvriendelijk winkelen – zonder afbreuk te doen aan kwaliteit. Bovendien zet Lidl duurzaamheid voorop en werkt het onder het credo ‘Op weg naar morgen’ aan een betere toekomst voor mens en milieu.

Lidl
Lidl Belgium GmbH & Co. KG
Guldensporenpark 90, blok J
9820 Merelbeke